...

Priuštivo stanovanje

27.09.2023., Zagreb - Bojan Glavasevic, kandidat za zastupnika u Europskom parlamentu. Photo: Sasa Zinaja/NFOTO

Priuštivo stanovanje za sve

Zbog visokih cijena najma i nekretnina u Hrvatskoj, nužno je pronaći dugoročno rješenje uz fokus na održivost i jednakost šansi. Na europskoj razini postoje projekti za izgradnju stanova za dugoročni najam. Uz prioritetnu izgradnju stambenih objekata u većim gradovima Hrvatske.

Sigurnost i pravo „na krov nad glavom“ je osnovno ljudsko pravo, ali stambeno pitanje u Hrvatskoj postaje temeljni problem. U cijeloj zemlji su cijene najma značajno porasle, a u Zagrebu su od prošle godine cijene stanova skočile za 33 posto. Prosječna cijena najma garsonijere se kreće između 400 do 600 EUR što je postalo dugoročno neodrživo.

Nužna je izgradnja stanova za dugoročni najam i razvoj koncepta prava na najam. Postoji standardizacija takvih vrsta projekata na europskoj razini, te svaka država provodi projekt prema smjernicama EU-a o izgradnji. Uz jednakost šansi, naglasak je i na održivost – inzistiranje na zelenoj tranziciji u izgradnji ovakvih projekata ključ je uspjeha (npr. solarni paneli kao sustav za korištenje obnovljivih izvora energije).

Sigurnost i inkluzivnost

Sigurnost i inkluzivnost su dvije glavne vrijednosti ove politike. Sigurnost Hrvatske, njezinih sugrađanki i sugrađana, ali i svih onih koji prolaze kroz Hrvatsku ili žele u njoj ostati.

Treba sagraditi i inzistirati na sustavnom ustrojavanju inkluzivnih programa:

Da mogu ostaviti jednu poruku prije nego odem, to bi bilo: Živite demokraciju, slušajte jedni druge!“

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.