...

Decentralizacija: nove poslovne prilike

27.09.2023., Zagreb - Bojan Glavasevic, kandidat za zastupnika u Europskom parlamentu. Photo: Sasa Zinaja/NFOTO

Decentralizacija radi novih poslovnih prilika

Ovom mjerom bi osigurali jednake prilike za profesionalni razvoj svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta. Decentralizacija potiče solidarnost i profesionalnu mobilnost stvaraju tako jednake šanse za one koji žive u gradovima ili u ruralnim područjima.

Poslovne prilike i jednakost šansi

Ovom se mjerom osigurava jednaka prilika i potencijal za profesionalni razvoj svim građankama i građanima Republike Hrvatske, bez obzira na njihovo mjesto prebivališta. Pokazujemo solidarnost prema svima onima koji se suočavaju s nedostatkom adekvatnog javnog prijevoza do mjesta rada, zbog čega mnogi odustaju od poslovnih prilika. Mnoge odustaju i od rada u struci zbog neadekvatnih prilika u mjestu u kojem žive, zadovoljavajući se često poslovima koji nisu povezani s njihovom strukom. Jednake šanse ovdje su ključan koncept. Svatko zaslužuje jednaku priliku za profesionalni razvoj, bez obzira na mjesto u kojem živi. Još jedan problem koji se ovom mjerom rješava je zapošljavanje specijalističkih profila u malim mjestima, manjim gradovima ili ruralnom području. Danas se državne stipendije dodjeljuju deficitarnim STEM profilima koji su voljni ostati u svom mjestu prebivališta i tamo se zaposliti kao profesorica ili profesor informatike. Povezujući Hrvatsku brzom željeznicom, sada će i profesorice i profesori s prebivalištem u Rijeci, koji do sada nisu razmišljali o preseljenju u Otočac, imati priliku raditi u školi u Otočcu, a živjeti u Rijeci. Ovo rješenje postaje revolucionarni moment za život hrvatskih građanki i građana.

Revitalizacija ruralnih područja uvođenjem turističkog sektora

Decentralizacija za koju se zalažem odnosi se i na gospodarski aspekt. Profitabilnost hrvatskog gospodarstva uvelike se oslanja na turistički sektor i samim time ju svrstava u kategoriju turističke zemlje. Žalosna je perspektiva da se sektor turizma danas gotovo isključivo veže uz priobalne regije Hrvatske. Kontinentalne regije, a među njima ponajviše Slavonija, gotovo da ni nemaju šanse. Koraci koji se rade nedovoljni su da se turizam kao gospodarska grana ikada ozbiljno prelije i na istok Hrvatske. Stvaranjem brzih ruta svaki će turist imati jasnije prilike i uvide u ostale neotkrivene ljepote i tradicije ove zemlje. Revitalizacijom ovih danas marginalnih regija kroz turistički sektor napokon dolazimo bliže jedinstvenom i unosnom razvoju Hrvatske.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.