...

Dnevnik kampanje (XIV. dan)

31.5.2024 (XIV. dan)

Nakon 2 tjedna, putovanje biciklom iz Bruxellesa do Zagreba, danas je završilo na Europskom trgu. Bojan je po povratku istaknuo zašto je išao baš biciklom i koji je bio cilj takve kampanje. Najvažnija poruka je bila pokazati kako izgleda standard izvan Hrvatske, te da je izjednačavanje životnog standarda između hrvatskih građana i onih iz drugih europskih zemalja najvažniji zadatak njegove generacije političara.

Građani drugih zemalja EU žive duže i zdravije živote. Tijekom putovanja, koje je dokumentirao na društvenim mrežama, prošao je kroz sela Belgije, Austrije i Njemačke, ukazujući na bolje uvjete svakodnevnice i infrastrukturu. U Sloveniji, gdje biciklističke staze prestaju, počinje i slabija kvaliteta života. Posebno je istaknuo lošu željezničku infrastrukturu u Hrvatskoj, navodeći da su vlakovi u Njemačkoj znatno brži i moderniji.

Bojan je na svom putovanju razgovarao s Hrvatima koji su u posljednjih deset godina napustili zemlju, ističući da razlike u standardu nisu jedini razlog njihovog odlaska. Cijene u trgovinama su slične, ali su plaće u Hrvatskoj dvostruko manje nego u Belgiji i Njemačkoj. Usporedio je i troškove stanovanja, napominjući da ljudi u Frankfurtu troše 35% plaće na stan, dok u Zagrebu taj udio iznosi oko 70%. Priuštivo stanovanje u Hrvatskoj jedna je od najvažnijih tema kojom se bavi već neko vrijeme i koju je uključio u svoj program za Europski parlament.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.