Ime ruže: 2. SDP se treba početi hvatati u koštac s velikim bitkama


…I dok se s njima hvata u koštac, treba razmišljati izvan kutije. U neke bitke u kojima smo već pobijedili trebamo ići opet jer je nužno opet ih voditi. Pitanjesocijalne pravednosti je i dalje relevantno ali zahtijeva novi, drugačiji pristup. Prava radnika i sama narav rada u vremenu jedinstvenog digitalnog tržišta potpuno se razlikuju od […]

…I dok se s njima hvata u koštac, treba razmišljati izvan kutije. U neke bitke u kojima smo već pobijedili trebamo ići opet jer je nužno opet ih voditi. Pitanjesocijalne pravednosti je i dalje relevantno ali zahtijeva novi, drugačiji pristup. Prava radnika i sama narav rada u vremenu jedinstvenog digitalnog tržišta potpuno se razlikuju od vremena radničkog organiziranja u sindikate kako bi se kolektivno pregovaralo. Hrvatska se suočava s demografskom krizom neviđenih razmjera i ako se s njome ne uhvatimo u koštac, budućnost domovine za koju su tisuće dale život u Domovinskom ratu bude vrlo ružna. Bitka za energetsku neovisnost i bitka za očuvanje okoliša nisu nepovezani problemi. Socijaldemokracija budućnosti nužno je zelena. U kontekstu veličine problema društvene nejednakosti globalno, pa i u Hrvatskoj, jedan od ključnih izazova bit će borba za očuvanje dosegnute razine ljudskih prava. Nezadovoljstvo društvenom nejednakošću već sad doseže ogromne razmjere a ukoliko to nezadovoljstvo ne bude dobilo adekvatnu političku artikulaciju, doći će do urušavanja dosegnute razine ljudskih prava i prava manjina. To smo kroz povijest vidjeli nebrojeno mnogo puta. Holokaust je samo jedan od nedavnih historijskih argumenata u korist ove teze.

U politici je uvijek teže biti u poziciji zahtijeva za obranom nego u poziciji zahtijeva za promjenom, ali obrana razine ljudskih prava koju smo mukotrpno gradili i dosegnuli u vremenu u kojemu živimo sasvim će sigurno biti jedna od velikih bitaka našega vremena. Ona je već počela: vidimo je u žilet žici razvučenoj diljem Europe, u borbi za reproduktivna prava žena, u borbi za LGBT prava, ali i u borbi za pravo na življenje svoje vjere. Moramo naći velike bitke vremena u kojemu živimo i pobjeđivati u njima svojom kreativnošću, znanjem i idealima. Građani povjerenje daju onima koji mogu biti njihovi šampioni. SDP može biti dorastao tom pozivu.


Ime ruže: Što bi SDP trebao učiniti da krene na put političkog uspjeha?

1. SDP-u ne treba „povratak“ socijaldemokraciji, treba mu nova socijaldemokracija

2. SDP se treba početi hvatati u koštac s velikim bitkama

3. SDP se treba intenzivno okrenuti lokalnoj politici

4. Ljudi koji vode SDP moraju živjeti novu socijaldemokraciju i voditi primjerom

5. SDP puno više treba promjenu identiteta nego imidža

Preuzmi cijeli tekst

Objavio Bojan Glavašević u kategoriji O SDP-u dana 16. studenoga 2016..


« »

Računamo na tebe i tvoju podršku

Uključi se i podrži naš pokret

Javi nam se!